top of page

Reflux: wat is het en wat kan je er aan doen?

  • Foto van schrijver: Charlotte Van der Vennet
    Charlotte Van der Vennet
  • 20 mrt 2023
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 17 okt 2023

De term reflux circuleert zeer frequent bij ouders met baby’s. Zo frequent zelfs dat het lijkt alsof geen enkele baby ervan gespaard blijft. Ergens klopt dat ook. Laat ik dit even verder toelichten….


Fysiologische reflux:

Als we het hebben over fysiologische reflux, hebben we het over het normale terugvloeien van melk bij een boertje of na het drinken. Er zijn verschillende elementen die als gevolg hebben dat een baby gemakkelijk melk ‘teruggeeft’.


- Tot vlak voor de geboorte werd je kindje gevoed via de navelstreng en had de maag nog geen functie. Ze was louter een kleine structuur die zich nog verder moest ontwikkelen. Bovendien is de ligging van de maag bij een baby nog eerder horizontaal dan verticaal.


- De klep die de maag afsluit van de slokdarm is vaak nog niet voldoende ontwikkeld om goed te functioneren. Zo komt het dat er wat melk terugvloeit, zeker als de baby neerligt.


- Baby’s geven vaker over overdag dan ’s nachts. Ook dat is logisch: een baby beweegt overdag meer en daardoor komt er meer druk op de buikspieren ter hoogte van de maag.


- De slokdarm van een baby is relatief korter dan die van een volwassene: de melk heeft dus een kortere afstand af te leggen van de maag via de slokdarm naar de mond.


- Baby’s happen bij het drinken soms te veel lucht (bijvoorbeeld door een foute voedingstechniek of te felle toeschietreflex). Ook dit kan reflux uitlokken.


Wanneer wordt reflux dan wel problematisch?


Als de terugvloei van zure maaginhoud leidt tot complicaties, zoals irritaties of zelfs ontstekingen van de slokdarmslijmvliezen spreekt men van gastro-oesofagale reflux ziekte. Symptomen hiervan zijn duidelijke tekenen van pijn, vaak en ontroostbaar huilen, zuur ruiken, niet graag liggen, slaapproblemen, overstrekken (plankje) tot zelfs hoesten en weerkerende luchtweginfectie.


Als we als osteopaat vast stellen dat het niet om de normale, fysiologische variant gaat, maar effectief om reflux, dan gaan we de verschillende mogelijkheden af. Bevindt de oorzaak zich ter hoogte van de maag zelf? Ligt het aan de bezenuwing vanuit de nekregio? Wat is de positie van het hoofdje? Heeft de baby vaak de hik? Dat kan er op wijzen dat het middenrif te gespannen staat en dat we daar lokaal zacht moeten behandelen. Er zijn echt een heel aantal onderliggende factoren die reflux in de hand kunnen werken. Denk maar aan een sterrenkijkertje dat met het gezicht naar boven werd geboren. Probeer zelf maar eens je hoofd achterover te houden en te slikken. Je merkt meteen dat dit heel moeilijk gaat. Veel kleine sterrenkijkertjes zitten effectief geblokkeerd ter hoogte van de nek. Een dergelijke blokkade kan maag- en refluxklachten triggeren.


Als osteopaat kunnen we je in veel gevallen helpen wanneer je kind symptomen van reflux vertoont. Maar merk je op dat je baby echt projectielbraakt of dat er bloed in de melk zit, aarzel dan niet en neem meteen contact op met de kinderarts of je huisarts. Ook wanneer je baby minder alert lijkt en gewicht begint te verliezen, ga je niet eerst langs de osteopaat maar onmiddellijk naar je (kinder)arts. In sommige gevallen is medicatie echt wel aangewezen.



Nog enkele tips voor thuis:


- Wist je dat stress een grote impact heeft op vertering? Ook bij een baby kan er letterlijk en figuurlijk iets op de maag liggen. Een manier om stress aan te pakken is door je baby na de voeding bij je te dragen in een draagdoek. De verticale positie, het nauwe contact met mama of papa en de vertrouwde geur en geluiden maken dat een baby zich veilig voelt en beter kan ‘verteren’.


- Frequente, kleine porties verteren meestal vlotter dan minder frequente, grotere porties. Laat je veel tijd tussen de voedingen (zoals 3 à 4u) dan zal je kindje grotere porties moeten nemen en kom het maagje meer onder druk te staan. Maar let ook op voor het andere uiterste! Als je baby vaak opnieuw een voeding vraagt als de vorige nog niet goed verteerd is, kan je baby ook last krijgen van oprispingen of krampjes.


- In de klassieke drinkhouding waarbij je baby horizontaal in je armen ligt, kan de maaginhoud gemakkelijk terugstromen in de slokdarm. In een verticale houding blijft de melk niet alleen beter binnen, ook overtollige lucht kan veel gemakkelijker ontsnappen uit het maagje, zelfs tijdens het drinken. Probeer je baby tijdens de voeding dus zo recht mogelijk te houden.


- Als een baby niet goed kan boeren, kan hij na de maaltijd meer last krijgen van reflux of krampjes. Het is belangrijk om te weten dat je baby niet alleen tijdens de voeding lucht kan binnenkrijgen, maar ook tijdens het huilen of hikken. Stop tijdens de maaltijd af en toe om je kindje te laten boeren en tracht na de maaltijd je kindje minstens 20 minuten rechtop te houden (eventueel in de draagdoek, zie hierboven).


- Vermijd bij het verschonen van de luier dat je de beentjes omhoog tilt en zo druk uitoefent op de maag. Beter is om je baby op de zij te draaien.







Bronnen:

- De osteopaat - schakel in je gezondheid.

- Natuurlijke gezondheid voor baby's en kinderen. (Ilse Rayen)

- Happy baby coach.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook
  • LinkedIn

©2023

bottom of page